De Ray James Big Band is eind 1995 ontstaan in de schoot van de koninklijke harmonie Sint-Elisabeth van Stokkem,  met de intentie om plaatselijke initiatieven muzikaal op te luisteren.
Na verloop van enige maanden werd ons gezelschap een echte big band  met als bedoeling om vooral jonge gedreven gasten, alsook iets oudere doch geïnteresseerden  in de big bandmuziek samen te brengen om dit muziekgenre in het Maasland terug een plaats te geven. Immers,  na de ontbinding van de Zenith Big Band was er op dat vlak een leemte ontstaan.
 
Initiatiefnemer en bezieler van het geheel is  Raymond Jame,  tevens dirigent van de band. Als trombonist heeft Raymond de jazzmicrobe opgedaan in verschillende groepen waaronder  de Zenith Big Band;  de Roger Vanhoudt Big Band;  Big Band Beeg;  De Old Comrades.
De aldaar opgedane ervaringen probeert hij nu over te brengen op zijn muzikanten.
 
Door de jaren heen verhoogde zowel de kwaliteit als de grootte van de groep en het repertoire werd naar inhoud,  muziekkeuze en moeilijkheidsgraad uitgebreid.  Momenteel kunnen wij dan ook een zeer gevarieerd desgewenst avondvullend programma (van naoorlogse hits, over disco naar hedendaagse jazz) brengen.

De Big Band bestaat uit een twintigtal muzikanten

1995 


2021